top of page

BASKI TEKNİKLERİ & YÖNTEMLERİ NELERDİR?



TAMPON BASKI

Negatif bir film yapılır ve bir klişeye yerleştirilir. Klişe plakası daha sonra ışığa maruz kalır. Plakanın maruz kalan kısmı sertleştirilmiştir. Beklenmeyen kısım küçük bir etki yaratır. Plaka, makineye yerleştirilir ve mürekkeple doldurulur, sıyırıcı, plaka üzerinde kayar ve bu, izlenimde kalan küçük bir mürekkep tabakasına yol açar. Bu, silikon damgayla toplanır ve kalem gibi nesnenin üzerine yerleştirilir.


SERİGRAFİ

Mürekkep, nesneye açık ve kapalı kısımları olan bir gazlı bezden geçirilir. Baskı ürüne gazlı bez boyunca hareket eden bir kazıyıcı ile bastırılır. Serigrafi baskı düz ürünlerin basılması için kullanılır. Kova gibi belirli yuvarlamalara sahip ürünler için yuvarlak serigrafi baskı tekniği kullanılır. Bu teknoloji sayesinde hemen hemen her ürün basılabilir.


LAZER İŞLEME

Bu teknik, değiştirilemeyen kalıcı bir izlenim sağlar. Metal ürünler bu teknik için en uygun olanıdır. Materyalin üst tabakası bir lazerle çıkarılır. Renkler bu teknikle uygulanamaz ve malzemelerin ve / veya ürünlerin katmanlarının altındaki diğer renklerle belirlenir.


DİJİTAL BASKI

Bu tekniğin faydaları, hiçbir filme gerek duyulmaması ve hiçbir makinenin kurulmamasıdır. Tasarım, doğrudan PC'den düz ürünlere yazdırabilen dijital yazıcıya gönderilir. Bu baskı yöntemi çok net görüntüler sağlar. Şeffaf etiketler de bu şekilde basılır.


TRANSFER BASKI

Bu teknik ile baskınız bir (transfer) kağıda uygulanır. Ürün, transfer kağıdı ile birlikte yüksek sıcaklıkta preslenir. Transfer kağıdı, basınç ve ısı yoluyla ürüne kendini bağlar. Bu teknik şemsiye gibi esnek malzemeler için çok uygundur.


DAMLA BASKI

Daha önce basılmış ve kesilmiş yapışkanlı etiketlere bir epoksi reçinesi katmanı uygulanır. Katman çok açıktır ve altındaki baskıyı daha net gösterir. Ayrıca reçine katmanından ekstra bir boyut ortaya çıkar ve baskının korunmasını sağlar.


MUGS

Kupalar, serigrafi tekniği ile düzenlenen özel bir kağıt kullanılarak yazdırılır. Kağıt, ürün üzerine yapıştırılır ve bir fırına yerleştirilir. Isıtma işlemi mürekkebi bardağa aktarır.


KAĞIT / ÇIKARTMA

Kağıt ofset basılabilir. Bir matbaa, resmi “u” (kaplamasız) renkler kullanarak kağıda iletir.


SÜBLİMASYON

Bir mürekkep püskürtmeli yazıcı süblimasyon mürekkepleriyle doldurulur ve özel olarak kaplanmış bir kağıtla baskı bir ısı presi kullanılarak ürüne konur. Mürekkep gaza dönüşür ve soğuduktan sonra üstün baskı kalitesiyle tekrar katı hale gelir.

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page