top of page

Futbol Topunun Siyah ve Beyaz Olmasının Gerçek Amacı

İlk FIFA Dünya Kupası'nda hangi topun kullanılacağı konusunda gergin bir anlaşmazlık vardı. 1930 Dünya Kupası final maçı için, Arjantin kendi futbol topu olan “Tiento” 'yu kullanmak istiyordu, Uruguay ise kendi futbol topu olan “Tiento” kullanmak istiyordu. FIFA bu duruma müdahale etti ve maçın ilk yarısında Arjantin “Tiento” topunun, ikinci yarısında ise Uruguay'ın topu olan “T-modelini” kullanılmasına karar verdi.


Orjinal Futbol Topu Modeli
Orjinal Futbol Topu Modeli

On yıllar süregelen futbol maçı müsabakaları boyunca futbol topu tasarımında birçok değişim gördü. Yine de çoğu, paralel ve dikey deri şeritlerden oluşan benzer bir formatta tutuldu. Telstar topu, evde futbol maçı seyretmek için önemli bir değişim dönemine girdi.


Orjinal Futbol Topu Modeli
Orjinal Futbol Topu Modeli

1970 yılında Amerika Birleşik Devletleri, renkli televizyonlara geçişin ortasındaydı. Evlerin çoğunda televizyonlar vardı, ancak bunların çoğu hala siyah-beyaz setlerdi. Böylece yeni top tasarımında beyaz altıgenler ile değişen yüksek kontrastlı siyah beşgenler vardı.


Bu desen topun formunu ve hareketini hem sahada hem de ana ekranlarda daha net hale getirdi ve daha önceki topların muntazam organik renklerinde büyük bir gelişme sağladı. Yeni görünüm aynı zamanda yılın logosunu, açık renkli bir arka plana karşı karanlık geometrik şekillerle oluşturuldu. (Meksika 68 Lance'in Lance Wyman tarafından tasarlandı)


Orjinal Futbol Topu Modeli
Orjinal Futbol Topu Modeli

Adidas tarafından geliştirilen Telstar, 12 adet siyah beşgen ve 20 adet beyaz altıgen panelden oluşan, tasarımı için şimdiden tanıdık bir şekilde kesilmiş icosahedron kullanan ilk Dünya Kupası oldu. O zamandan beri dünyanın en çok tanınan futbolu (veya: futbol) topu haline geldi.


Tasarımların başarısının ardından, aynı şirket, bugüne kadar Dünya Kupası topları tasarlıyor. Değişmeye devam ettiler, ancak alternatif ton modelleri kullanma fikri genellikle oyuncuların ve izleyicilerin hareketlerini daha iyi takip etmelerine yardımcı olmak için kullanılıyor.



Ünlü jeodezik kubbeleri oluşturmak için geniş çaplı üçgenler kullanmasına rağmen, bu ünlü mimarın adını taşıyan Buckminsterfullerene (ya da “Buckyball”) şekli bir futbol topuyla çok benzer. Bununla birlikte, tasarımda yer aldığına dair bir kanıt yoktur.


Aslında, top 1962'de başlatılan önemli bir iletişim uydusunun ismini aldı. “Televizyon” ve “yıldız” bir portmanteau, resimde görülen orijinal Telstar ilk canlı transatlantik TV beslemesini düzenlerken (ilk telefon ve sinyalleri).


Renk ve şekil de Telstar ve diğer yeni topların birbirini ayıran tek şey değildir. Hayvan mesane ve mideden yapılmış, birçok futbol topu doğal olarak kullanımdan kalkmış oldu. Diğer eski varyantlar bir deri kabuk içinde mantar talaşı kullandılar, fakat ıslak bir deri topun (özellikle birinin kafasına) çarpması tehlikeli ve ağrılı olabilir. 1800'lerde kauçuk vulkanizasyondaki yenilikler daha yeni modellere yol açtı. Son yıllarda, termal yapıştırma kullanımı, topların daha küresel hale gelmesine ve daha kolay işlenmesine yardımcı olmuştur.


Bugün, farklı maçlar ve çim türleri için tasarlanmış çok sayıda futbol topu var (eğitim, profesyonel, plaj, sokak ve iç mekan çeşitleri dahil). Birçok diğer popüler oyunda bulunan spor seviyelerinin üstündeki topları standartlaştırma fikri tuhaf bir şekilde yok. Yine de, Telstar hepsini en çok tanıyan olmaya devam ediyor.


Bu yıl ki Dünya Kupası topu, Telstar 18, en azından isim olarak 1970'ten itibaren oyun değiştiren topa bir geri dönüş. Dikişli futbol topu yerine yapıştırılmış sadece altı dokulu paneller vardır. Önemli bir model hale gelip gelmeyeceği, başka bir soru olsa da, tasarım da oldukça belirleyicidir. Daha fazla ayrıntı dikkat çekici olabilir, ancak bunu bir logoya kolayca yansıtmak veya akılda kalıcı bir simge haline gelmesini hayal etmek zor.




22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page