top of page

Nasıl bir reklam ve promosyon çalışması yapmalıyım?



Rekabet koşullarının her geçen gün arttığı günümüzde firmaların ürünlerini geniş kitlelere ulaştırma satış avantajlarının elde etme gibi çabalar neticesinde hem marka değerlerini bilinir kılmak, hem de ürünlerin pazarlamasında rakip firmaların bir adım önünde olma çalışmalarının neticesinde reklam, promosyon ve tanıtım faaliyetlerine de hız vermesi yıllık bütçelerinin belli bir kısmını bu faaliyetlere ayırması gerekiyor.

Planlama yaparken akıllarda oluşan soruların başında “nasıl bir reklam ve promosyon çalışması yapmalıyım” sorusunu kendine soran firmalar arasında reklam bütçesi büyük olan ve ulusal çapta bir reklam çalışması içerisinde yer almak isteyen büyük ölçekli firmalar alanında profesyonel, bakış açısı ve vizyonu oturmuş reklam ajansları ile çalışma içerisinde olmaları maliyetleri yükseltse de ilerleyen zamanlarda bunun meyvelerini toplamasının da önünü açacaktır. Bunun dışında reklam bütçeleri düşük olan küçük ve orta ölçekli çapta denebilecek firmalar açısından bakıldığında reklam çalışmalarını mümkün mertebe düşük tutma gibi bir yapı içerisinde hareket ettiklerini görürüz. Bunun başlıca nedenlerinden en önemlisi ekonomik koşullar oluşturuyor olsa da reklam dönüşleri sonrasında kazanımın ne olacağı, beklentileri karşılayıp karşılamayacağı gibi birçok etken ve sonucunda bunun firmalar tarafından iyi hesaplanamaması çoğu zaman bir fiyaskoyla neticelenebiliyor.

Bu da firmaların rekabet koşullarında atması gereken adımlar noktasında cesaretlerini kırmakla beraber mevcut şartları korumak gibi bir yapı içerisine girmesine sebep oluyor. Bu noktada bizim önerimiz reklam ve promosyon çalışmalarını yaparken mutlaka profesyonel reklam ajansları ile iletişim geçmeleri ve onlardan ilk etapta bir danışmanlık hizmeti almaları ve hedef kitlelerini net bir şekilde ortaya koymaları gerekiyor. Daha sonrasında nasıl bir reklam ve promosyon çalışması içerisinde olmaları çeşitli materyallerin kullanılması şirketin tanıtım faaliyetine ne gibi olumlu etkiler sağlayacağı üzerinde karar verip harekete geçmeleri kendileri açısından fayda sağlayacaktır.


Peki kullanılması olumlu etki yapan materyaller nelerdir?

Firmalar promosyon çalışmasında kullanılacak olan materyal seçimi yaparken daha öncede belirttiğimiz gibi hedef kitlelerini çok iyi belirlemeleri gerekiyor. Pe ki bu belirlemeyi yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Birincisi Türkiye’de reklam ve promosyon dağıtımı derken ne anlaşılıyor ona bakmak lazım. Bu tip faaliyetlerin genelde belli dönemlerde fuar katılımları ve yılbaşı gibi önemli günlerde olduğunu görürüz.

Bu çalışmalardan yılbaşı promosyon çalışmalarına bakacak olursak tüm bu promosyon çalışmaları yeni müşteri kazanımından daha çok mevcut müşterilere yönelik olduğunu görürüz. Standart hale gelmiş bazı materyaller kullanılarak her yıl sürekli olarak yapılan bu çalışma içerisinde kullanılan bu materyaller kalem, not defteri, ajanda gibi ürünler yer alır ve ciddi olarak düşündüğümüzde bunun firmalara hiçbir getirisi olmayan hedef kitlesinin tamamen yeni müşteri edinmeye yönelik değil de mevcut müşterilere yönelik olduğunu görürüz. Burada yapılanın yanlış olduğu gibi bir anlam oluşmaması için şunu da hemen belirteyim. Mevcut müşterilerimize yaptığımız bu çalışmanın etkisi sadece kendimizi hatırlatmaktan ibaret olduğunu unutmamak gerekir. Oysa hedeflenen kitle çalışmalarında amaç mevcut müşterilerinin yapısını korurken yeni müşteri kazanımının da önünü açan faaliyetler olmalıdır.

Yani sizin bir reklam ve promosyon çalışması yaparken tamamını kapsayan etkinlikler içerisinde olmanız gerektiğidir. Pe ki bu etkinlikler neler olabilir? Burada yanlış bir algıyı da belirtmek isterim ki reklam çalışmalarında 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlarda birincisi ön plana çıkarmak istediğimiz ürün veya hizmet olabilir, diğeri ise tamamen bunun dışında firmamız ve markamıza yönelik çalışmalar olabilir. Bu iki yöntemde en etkili ve kalıcı olanı firma ve marka değerimizi ön plana çıkartacak reklam faaliyetleri içerisinde olmamızdır.

Bunu şu şekilde açıklayabiliriz;

Hedef kitle dediğimiz müşteriler genel de ilk aşamada ürün ve hizmeti ön planda tutsa da sonrasında firma ve marka yapısına bakıyor oluşudur. Örnek vermem gerekirse iki aynı cep telefonu markasının satışını yapan herhangi bir firma ile markası ile ön plana çıkmış bir firmanın satışı aynı sonucu vermeyebilir. Burada müşterinin almak istediği cep telefonun özelliklerinin, markasının ve garanti süresinin hiçbir farkı yokken müşteri ürünü belki de hizmet ve kalitesi çok üst düzeyde olmasına karşın markasını ön plana çıkartamamış firmadan almak yerine, marka değeriyle ön planda olan diğer firmayı tercih edebilecek oluşudur.


Bu promosyon çalışmaları neler olabilir sorusuna geri dönecek olursak. Bu sabit bilinen materyaller ve yöntemler dışında farklı etkinlikler çerçevesinde hareket etmek olacaktır. Medyanın ilgisini çekecek sosyal sorumluluk projeleri kapsamında verdiğiniz promosyonlar bir amaca hizmet etmesi etki açısından önem arz eder.

Örneğin bu bir okulun veya öğrencilerin eğitimine katkı ve ihtiyaçlarını karşılayacak firma markanızın basılı olduğu spor kıyafetleri, futbol topları, basketbol topları, voleybol topu üzerinde logonuz yer aldığı baskılı toplar gibi promosyonlar olabilir, bunu genişletebilirsiniz. Bu tamamen kafanızda oluşturacağınız projeye bağlı olarak kız öğrencilere veya erkekler öğrencilere yönelik spor faaliyetlerine yönlendirmek, özendirmek amacını da taşıyabilir. Bu örneklere göre burada sizi bilinir kılacak olan 3 bin veya beş bin topun üzerine yazdırdığınız logonuz değil, tabi burada çevresel etkisi ister istemez zaten olacaktır ama asıl ön plana çıkartacak olan yaptığınız proje kapsamındaki etkisi olacaktır.

Özetle yazımı sonuçlandırmam gerekirse yaptığınız veya yapacağınız marka bilinirliğini arttırmaya yönelik bu tanıtım faaliyetlerinde promosyon ürünleri dağıtımları size lokal etkisi sağlayacak, firmalar arası diyalog şeklinde değil, genele hitap edecek faaliyetler içerisine olması özünde çokta maliyetler gerektirmeden ulusal anlamda reklam yapma imkanı da sunmuş olacaktır.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page