top of page

Sporla Gençliği Buluşturmak!



Ülkemizde futbola olan ilginin yanı sıra devletin eğitim kurumlarına ve spor akademilerine yönelik sunmuş olduğu imkanlar doğrultusunda teşviklerin artması ile çok iyi bir seviyeye doğru yükselmektedir. Bunun en önemli teşvik kalemlerinden biri olan gençliğin kötü alışkanlıklardan uzaklaştırma ve kişisel becerilerini arttırmaya yönelik geliştirilen kötü alışkanlıkla mücadele kapsamındaki projelerin payı büyüktür. Bu bağlamda spor kollarına yönelik atılan bu adımlar ülkemizin spor alanında da kalkınmasına öncülük etmektedir. Bu noktada birçok belediye, vakıf ve dernekler bu adımlara yönelik çok geniş kapsamda faaliyetler içerisine girmektedir. Gençler için futbol, voleybol, basketbol ve diğer branşlara yönelik birçok etkinlik düzenlemektedir. Bu çalışmalara bağlı olarak bu durum bu yönde imalat yapan birçok imalatçının da yüzünü gülmesine sebep olmuştur. Futbol topu, basketbol topu ve voleybol topu imalatı yapan firmalar bu yöndeki eğilim sebebiyle hem üretim kapasitelerini hem de kaliteyi ön plana çıkaran çalışmalar içerisine girmiştir. Belediye, vakıf ve derneklerin yanı sıra özel sektör de bu ürettirmiş oldukları topları kendi markasının reklam baskısını da yaptırarak düzenlemiş oldukları etkinliklerde ücretsiz olarak dağıtarak hem spora olan ilgilin artmasını hem de kendileri açısından reklam yapabilme imkanı bularak reklam ve tanıtım alanında harcama kalemini bu alanda değerlendirmektedir.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de spor alanında futbol diğer spor dalları içerisinde birinci sırada yer almaktadır, futbolun hemen ardından sırası ile basketbol ve voleybol gelmektedir. Bu anlamda imalat yapan üreticiler bu yöndeki promosyon taleplerinin imalatına hız vermiştir. Her ne kadar futbol topuna ilginin birinci sırada yer almasına karşın futbol topuna alternatif olarak uzun yıllardır imalatı devam eden plastik baskılı top imalatlarının yeri de azımsanamayacak kadar çoktur. Firmalar ve kurumlar gerek futbol topu maliyetlerinin plastik topa göre yüksek olması sebebiyle düzenlemiş oldukları etkinliklerde plastik top dağıtımlarını tercih etmektedir. Üreticilerde özellikle yaz döneminin gelmesi ile birlikte müşterilerinden almış oldukları siparişler doğrultusunda tercih etmiş oldukları kalite yapısına göre top yüzeyinde kendi firma logolarını kaliteli olarak bastırarak dağıtımlarını gerçekleştirmektedir.

Plastik top imalatı yapan firmalar gelişen teknolojinin de nimetlerinden yararlanarak talebe göre istenilen kalite ve gramajda üretimlerini yapıp kaliteli olarak logo baskı gerçekleştirebilmektedir. Sipariş veren firmalar öncelikle bütçe hesabını iyi yapıp ona göre adet belirlemelidir. İmalatçıların ortak olarak uyguladıkları bir şey var ki o da adetlerin çokluğu veya azlığı birim fiyata uygulanan fiyat belirleme de etkili olduğudur. Örnek olarak 1000 adet plastik topu 2,50 TL , 3,00 TL gibi maliyetlere katlanarak almak mümkünken bu adetlerin yükselmesi ve tabi planlanan etkinlik yoğunluğuna göre 10.000 -20.000 adet yaptırdığınız topu çok daha ucuz fiyatlara almak mümkün hale gelecektir. Tabi bu adetlerin belirlenmesi ilgili firma ve kurumun gerçekleştirilmesi planlanan etkinlik kapsamındaki katılım yoğunluğuyla doğrudan bağlantılı bir durumdur.

Plastik topta kaliteyi belirleyen en önemli faktörlerden biri topta uygulanacak baskının yanı sıra gramajıdır. Piyasada ağırlıklı olarak 60-70 gr ağırlığındaki top tercih edilirken, kaliteyi arayan firma ve kurumlar ise bu gramajı tercih ettikleri kaliteye göre belirleyip 100gr., 120 grama kadar çıkartabilmektedir, tabi bu tercih 70gramlık top ile 120 gramlık topu arasındaki kalite farklını da net olarak ortaya koymaktadır. Hem kaliteli olsun, hem de ucuz olsun mantığı pek gerçeği yansıtmamaktadır. Özellikle son dönemde doların etkisi ile artış gösteren hammadde fiyatları göz önüne alındığında kaliteli promosyon çalışması yapacak firmanın kesenin ağzını biraz da açması gerekmektedir. Genel olarak şunu belirtmeliyim ki her bütçeye göre imalat yapmak mümkündür önemli olan bu alanda çocuklara yönelik yapılan bu etkinliklerde ne kadar samimi olduğunuzdur ve hedeflenen katılımı elde edip etmediğinizdir. Amacına ulaşmış her etkinlik bu alanda harcadığınız düşük maliyetler sebebiyle diğer reklam materyallelerine göre daha uyguna gelmiş olacaktır.


3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page